Υγιεινά μπισκότα οδοντοφυίας με μήλο, χωρίς αυγά και χωρίς γαλακτοκομικά

 

Πολλές μανούλες θα γνωρίζετε τι εστι μπισκότο οδοντοφυίας. Πρόκειται λοιπόν για ειδικά μπισκότα που μασουλάνε τα μωρά μας και ανακουφίζονται από τις ενοχλήσεις που έχουν στα ουλάκια τους, αλλά είναι και ένα πολύ καλό ερέθισμα για να μάθουν να κρατάνε την τροφή με τα χεράκια τους και να την επεξεργάζονται. Στο εμπόριο βεβαίως υπάρχουν έτοιμα μπισκότα οδοντοφυίας , όμως τα συστατικά τους είναι απογοητευτικά, μπορεί να περιέχουν αμυλοσιρόπιο καλαμποκιού, μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο, επεξεργασμένο αλεύρι και ένα σορό άλλα πρόσθετα που θεωρώ ότι είναι απαγορευτικά να τα δίνουμε στα μωρά μας, σ αυτές τις τόσο τρυφερές ηλικίες που χτίζεται το ανοσοποιητικό τους και γενικότερα όλο τους το σύστημα.

Ας τα φτιάξουμε λοιπόν μόνες μας, με καθαρές πρώτες ύλες απαλλαγμένες από επικίνδυνα για τα μωρά μας συστατικά, αν και στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο να πούμε ότι μια τροφή είναι εντελώς καθαρή, καθώς όλα λίγο έως πολύ είναι μολυσμένα, αλλά τουλάχιστον ας αποφεύγουμε αυτά που μπορούμε να αποφύγουμε, προσπαθώντας πάντα να προσφέρουμε ότι καλύτερο και αγνότερο μπορούμε στα μωρά μας.

Πάμε λοιπόν στην συνταγή μας… Τα μπισκότα αυτά να ξέρετε δεν σπάνε εύκολα, αν έσπαγαν με το παραμικρό μασούλιμα δεν θα έκαναν την δουλειά που θέλουμε, δηλαδή να ανακουφίσουν τα ούλα των μωρών μας, δεν θα ήταν δηλαδή μπισκότα οδοντοφυίας…

Τα συστατικά μας λοιπόν είναι…

  • 1 κούπα αλεσμένη βρώμη(την αλέθετε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν αλεύρι)
  • 1 κούπα νυφάδες βρώμης
  • 1 κούπα applesauce
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδαμου(προαιρετικό)
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας(λιωμένο)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κευλάνης ή πιπερόρυζα ή μοσχοκάρυδο ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/4 της κούπας τριμμένη καρύδα(προαιρετικό)

Εκτέλεση…

Ανακατέβουμε όλα τα ξηρά συστατικά μαζί. Μετά προσθέτουμε την applesauce, το σιρόπι σφενδαμου και το λάδι καρύδας, τα ανακατέβουμε όλα μαζί και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στην φωτογραφία. Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδομένο ταψί η σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά  ανάλογα τον φούρνο σας, στα μισά του χρόνου ψησίματος τα γυρνάτε για να πάρουν μια χρυσαφένια όψη και απ  τις δύο πλευρές. Μετά αφήστε τα πάνω σε μια ακάλυπτη επιφάνεια για 24 ώρες, έτσι ώστε να σκληρύνουν όσο πρέπει. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα σερβίρετε κρύα για επιπλέον ανακούφιση.

Η συνταγή είναι χωρίς αυγά και χωρίς γαλακτοκομικά, ιδανική για τυχών αλλεργικά μωράκια.

Ακολουθούν συνταγές για μπισκότα οδοντοφυίας με μπανάνα και κολοκύθα…

Καλά μασουλίματα!

 

Post Author: Andromachi Bulgari

Creator of the Παιδί μου, 36 weeks pregnant, mommy of three, founder, dreamer, wife, lover of life...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *