Οι λαχανοντολμάδες της Αθηνάς Βουδιάδου

Λαχταριστή συνταγή για λαχανοντολμάδες από την Αθηνά Βουδιάδου! Η εικόνα μιλάει από μόνη της! Για πάμε να δούμε την συνταγή…

Υλικά:

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. αλάτι

Για την γέμιση:

  • 700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο
  • 1 κούπα γεμάτη ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι(αν κάποιος το θέλει πιο αλμυρό προσθέτει και άλλο)

Για την σως:

Αν έχει αρκετό ζουμί από το ζεμάτισμα το χρησιμοποιούμε, αν όχι φτιάχνουμε με 300 ml νερό, λιώνοντας μέσα βοδινό Κνορ &

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Παίρνω ένα μεγάλο λάχανο, γύρω στα 2.5 κιλά και χαράζω γύρω γύρω από το κοτσάνι για να το αφαιρέσω.

Έπειτα το βάζω σε μια κατσαρόλα για να το ζεματίσω γύρω στα 10 λεπτά(το τοποθετώ στην κατσαρόλα με τα φύλλα προς τα επάνω), και αφού περάσουν τα 10 λεπτά το βγάζω και το βάζω σε ένα τρυπητό για να στραγγίξει.

Μετά φτιάχνουμε τη γέμιση χρησιμοποιώντας 700 γρ. κιμά, 1 κούπα γεμάτη ρύζι Καρολίνα, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο και δυόσμο(5 φυλλαράκια από το κάθε μυρωδικό)… Τέλος 1 κουταλιά της σούπας αλάτι(αν κάποιος το θέλει πιο αλμυρό προσθέτει και άλλο) και λίγο πιπέρι.

Στη συνέχεια αφαιρώ ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο και τα τοποθετώ μέσα σε ένα ταψί. Έπειτα παίρνω ένα φύλλο τη φορά και αν είναι μεγάλο το κόβω στη μέση. Παίρνω μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τη βάζω στην άκρη του φύλλου, αρχίζω και το τυλίγω κάνοντας ένα ρολάκι μαζεύοντας τις άκρες προς τα μέσα. Αφού τελειώσω με το γέμισμα-τύλιγμα, τοποθετώ στον πάτο της κατσαρόλας τα φύλλα που περίσσεψαν κοιτάζοντας να είναι χοντρά και από πάνω τοποθετώ τους λαχανοντολμάδες. Γεμίζω ύστερα την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι τη μέση, συμπληρώνοντας λίγο αλάτι(1/2 κ.σ.) και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, έπειτα σκεπάζω από πάνω με ένα χοντρό πιάτο για να μη σπάσει. Τους Βράζω σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.

Για την σως αν έχει αρκετό ζουμί το χρησιμοποιώ.. Αν όχι φτιάχνω εγώ με 300 ml νερό που έχω λιώσει βοδινό Κνορ και παίρνω μια κατσαρόλα… Μέσα στην κατσαρόλα λιώνω μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και προσθέτω δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, αφού ψηθεί ρίχνω μέσα το ζωμό και μόλις γίνει πηχτό ρίχνω ένα χτυπημένο αυγό μαζί με λεμόνι(αυγολέμονο) και ανακατεύω.

Ευχαριστούμε πολύυυ την γλυκιά Αθηνά Βοδιάδου που μοιράστηκε μαζί μας την ωραία της συνταγή!

Post Author: paidimou

Στο Παιδί μου όλες και όλοι έχετε λόγο! Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα πάντα...! Μαμαδο-ιστορίες, τοκετο-ιστορίες, θηλασμο-ιστορίες, συνταγές για μικρούς και μεγάλους, χειροτεχνίες, την δουλειά σας, βαπτίσεις, πάρτυ, θέματα ομορφιάς και υγείας και ότι άλλο θέλετε! Επικοινωνήστε μαζί μας στο paidimouesyes@gmail.com! Γίνετε αρθρογράφοι στις θέσεις των αρθρογράφων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *