Η ενσυναίσθηση μέσα από τα μάτια μου…

Η ενσυναίσθηση μέσα από τα μάτια μου…

Αρχικά θα έπρεπε να σας εξηγήσω τι είναι η ενσυναίσθηση… αλλά όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών είναι πολλά πράγματα μαζί… έχω διαβάσει τόοοσα πολλά πράγματα σχετικά και ακόμη δεν έχω τελειώσει… έχω πολλά πράγματα να μάθω ακόμη, γι αυτό σ’ αυτό το άρθρο δεν θα σταθώ στο τι είναι ενσυναίσθηση, αλλά στο πως την βλέπω εγώ μέσα από τα μάτια μου…

Εύχομαι να είχα ανακαλύψει την ομάδα της ενσυναίσθησης προτού γίνω μανούλα, έτσι θα είχα αποφύγει πολλά ασυναίσθητα λάθη στην ανατροφή των παιδιών μου. Όμως δυστυχώς δεν γνώριζα τότε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας στο facebook, έμαθα γι αυτήν μετά από αναφορές φίλης και τότε μπήκα στην ομάδα κι άρχισα το διάβασμα… Πολύ διάβασμα… Πολλά βράδια… Όμως πλέον έχω φτάσει σ ένα σημείο να κατανοώ το πώς σκέφτονται τα παιδιά  μου (αλλά και τα παιδιά γενικότερα), και να έχω μια πολύ όμορφη σχέση σεβασμού, αγάπης και κατανόησης μαζί τους… Μου πήρε πολλές μέρες διαβάσματος για να φτάσω σε αυτό το σημείο… και τώρα θα μου πείτε – Τι? Έχουμε κάνει ολόκληρη επιστήμη το πώς θα αναθρέψουμε τα παιδια μας?… Δυστυχώς μας έχουν πιπιλήσει τόσο πολύ τα μυαλά μας, με λανθασμένες απόψεις και πρακτικές που για να συνέλθουμε χρειάζεται πολύ διάβασμα, αυτοκριτική και συνειδητοποίηση… Να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και από πού ξεκινάει το πρόβλημα… Και το πρόβλημα δυστυχώς ξεκινάει από τα παιδικά μας χρόνια… Από το πρώτο λεπτό που γεννιόμαστε. Απόψεις του – άσε το μωρό να κλάψει για να μάθει , να γίνει ανεξάρτητο, είναι καταστροφικές για την μεταχρονισμένη, μελλοντική μας ψυχοσύνθεση – αν το παιδί είναι άτακτο δώστου και μια στον ποπό να μάθει, ή βάλτο τιμωρία, να κάτσει να σκεφτεί τα λάθη του … Όλα αυτά δυστυχώς ‘καταστρέφουν’ τον μελλοντικό άνθρωπο, αυτός ο άνθρωπος θα έχει προβλήματα μέσα του και θα προκαλεί και στους άλλους προβλήματα. Είναι τόσο μεγάλο κρίμα, ο ίδιος ο γονιός να καταστρέφει το παιδί του και απορώ, με τι καρδιά υπάρχουν γονείς που φέρονται έτσι στα παιδιά τους… Πως αντέχουν να χτυπάνε, να τιμωρούν, να απομονώνουν αυτά τα μικρά, αγνά  πλασματάκια, που δεν υπάρχει ίχνος κακίας στις καρδούλες τους.

Αλλά οι ίδιοι οι γονείς δηλητηριάζουν τις ψυχούλες τους πολλές φορές και ασυναίσθητα (μια μεγάλη παγίδα είναι ο παιδοκεντρισμός, νομίζοντας ότι κάνεις ενσυναίσθηση αφήνεις το παιδί σου να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι, αλλά μόνο ενσυναίσθηση δεν είναι αυτό, θα γράψω και γι αυτό σε άλλο άρθρο).

Πονάω τόσο πολύ όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά… Για μένα τα παιδιά είναι το μόνο τέλειο πλάσμα σ αυτόν τον πλανήτη , που πρέπει να του φερόμαστε άψογα, με αγάπη και λατρεία… Και όμως… σ αυτά τα πλασματάκια φερόμαστε τόσο άσχημα. Γιατί? Ονειρεύεστε έναν καλύτερο κόσμο? Στοχεύστε στο πως αναθρέφετε τα παιδιά σας! Αναθρέφεις ένα παιδί με φόβο? Το υποτάσεις? Το υποτιμάς? Δεν το σέβεσαι? Τι άνθρωπος περιμένεις να γίνει? Ενώ σε ένα παιδί που του δίνεις την αγάπη σου ολοκληρωτικά χωρίς όρια και προυποθέσεις, το σέβεσαι, είσαι πάντα στο πλευρό του όταν σε χρειαστεί, τι άνθρωπος θα γίνει αυτό το παιδί? Καθίστε να σκεφτείτε λίγο… Ακούστε το ένστικτο σας, κοιμάστε ήσυχες-ήσυχοι τα βράδια? Πρόσφατα έκατσα και διάβασα την Καινή Διαθήκη, ένα βιβλίο περίπου 750 σελίδων, ο ίδιος ο Χριστός-Θεός δίνει ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά, συγκεκριμένα αναφέρει πως η βασιλεία των ουρανών ανήκει στα παιδιά. Πως μπορούμε εμείς λοιπόν να φερόμαστε έτσι στα παιδιά?

Για εμένα η ενσυναίσθηση, με ότι συνεπάγεται είναι βασικό κομμάτι στην ανατροφή των παιδιών μου (νιώθω ευγνώμων στους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτήν την ομάδα και συγκέντρωσαν τόοοσο πολύ υλικό σχετικά με την σωστή ανατροφή των παιδιών, που βασίζεται στην αληθινή αγάπη και κατανόηση), γι αυτό θα προσπαθήσω όλα όσα έχω διαβάσει να τα ανεβάσω στο Blog, δεν θα μπορούσε να λείπει από το blog μου η κατηγορία της ενσυναίσθησης… θέλω να την διαβάζετε όλοι την συγκεκριμένη κατηγορία… Και όσες-όσοι σκοπεύετε να γίνετε γονείς, αλλά και όσες-όσοι είστε ήδη γονείς… Αυτά είχα να πω, δεν θα γράψω κάτι άλλο… δεν θέλω να σας κουράσω άλλο… Θα επανέλθω με άρθρα σχετικά με την ενσυναίσθηση… Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε για ακόμη μια φορά! Γεια σας και καλή πρωτοχρονιά να έχουμε!!

Post Author: Andromachi Voulgari

Creator of the Παιδί μου, mommy of four, professional makeup artist, youtuber, founder, dreamer, wife, lover of life...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *