Γάμος: Λιμάνι ή ναυάγιο

Ήμουν κοντά στα 20, όταν έτυχε να δω στο κομοδίνο ενός- μάλλον συμβατικού ζευγαριού – αυτό τον τίτλο σ’ ένα βιβλίο…και τον κουβαλώ από τότε πάντα μέσα μου! Δεν μπήκα,βέβαια, ποτέ στη διαδικασία να ψάξω εκείνο το βιβλίο…ίσως από αντίδραση, γιατί κάτι μέσα μου δεν μπορούσε και δεν μπορεί, να δεχτεί πως ένα γάμος θα μπορούσε να καταλήξει σε ναυάγιο! Ναι….παρά τα συνεχώς αυξανόμενα διαζύγια, τους τόσους συμβατικούς γάμους και τους άλλους τόσο γάμους συμφέροντος, εγώ συνεχίζω να πιστεύω σε αυτό τον θεσμό. Εκεί, που άλλοι τον αντιμετωπίζουν απλά σαν ένα από τα οπισθοδρομικά κατάλοιπα της κάποτε πατριαρχικής μας κοινωνίας, σαν μια μπαναλ γραφειοκρατική διαδικασία για να πάρεις από κοινού ένα δάνειο, σαν έναν μονόδρομο ίσα για να “νομιμοποιήσεις” το ερχομό ενός παιδιού, εγώ εμμένω να τον θεωρώ θεσμό ιερό. Ένα μικρό θαύμα ευλογίας. Όχι μόνο, γιατί ασπάζομαι το θαύμα της ένωσης δυο ανθρώπων για να γεννηθεί ένας τρίτος, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί βαθιά μέσα μου θαυμάζω όσους κατάφεραν να βρουν το λιμάνι μέσα στον γάμο τους. Όσους κατάφεραν να βάλουν το εμείς πάνω από το εγώ, να αφήσουν την αγάπη να “δουλέψει” όπως μόνο αυτή ξέρει, χωρίς εγωισμό, με ανιδιοτέλεια, υπομονή και σεβασμό! Θαυμάζω αυτούς που μέσα από τον γάμο αξιώθηκαν να “θρέψουν” τις παιδικές ψυχές, που είχαν στα χέρια τους σε ολοκληρωμένους μετέπειτα ενήλικες, που κατάφεραν να σταθούν ως παράδειγμα και έμπνευση για τους μικρότερους. Γιατί αυτή είναι η πραγματική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας… η κρίση αξιών… η έλλειψη αληθινής αγάπης… η καταχρηστική (ψευδο)δημοκρατία, που πνίγει τον σεβασμό, την κατανόηση και την ενσυναίθηση!
Γεμάτη ευγνωμοσύνη για τους δικούς μου γονείς, λοιπόν, που “δούλεψαν” για να μπορώ τώρα εγώ να χαίρομαι το δικό μου “λιμάνι”…εύχομαι όλες οι “βαρκούλες” του κόσμου, που ταξιδεύουν εκεί έξω μόνες, να βρουν να αράξουν στο δικό τους “λιμάνι” πραγματικής αγάπης, έξω από φουρτούνες που αναλώνουν την ψυχή και το σώμα!! Γιατί τελικά ίσως ο προορισμός να έχει μεγαλύτερη αξία ακόμα κι από το ταξίδι…!

Π.Ε.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του Paidimou.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Post Author: Πηνελόπη Ευτυχίου

Σύζυγος και μαμά , απολαμβάνω το κάθε λεπτό με την οικογένεια μας, αφήνοντας και το πιο μικρά θροΐσματα να μιλήσουν στην ψυχή μου και να την εμπνεύσουν! Αγαπώ τα παιδιά και τα όσα μας μας διδάσκουν οι μικρές αθώες και αυθόρμητες ψυχές τους! Αγαπώ επίσης τα ταξίδια...κλείνω συχνά τα μάτια και ονειρευομαι, κάνοντας σχέδια για το μέλλον! Σπούδασα οικονομικά αλλά με κέρδισε το crafting! Στον ελεύθερο μου χρόνο δημιουργώ με αγαπημενα μου υλικά όπως το ξύλο και το ύφασμα και "συμπιέζω" πίσω από τις λέξεις συναισθήματα και σκέψεις θνητών γράφοντας κείμενα από καρδιάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *