Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε πρέπει να γίνονται

 

Οι εργαστηριακές εξετάσεις στα παιδιά συχνά δεν είναι απαραίτητες…

Στον τομέα της ιδιωτικής υγείας ακούγονται συχνά ασφαλιστικά πακέτα περίθαλψης με δυνατότητα απεριορίστων εργαστηριακών εξετάσεων. Είναι κάτι τέτοιο θεμιτό για την υγεία του παιδιού μας; Με μια λέξη: Όχι.

Τι συμβαίνει κάθε φορά που ο γιατρός παραγγέλνει παρακλινικές εξετάσεις;

Κάθε εξέταση που γίνεται στο παιδί, αίματος, ούρων, ακτινογραφία ή άλλη, εχει τρια πιθανά αποτελέσματα:

 1. Να βγει θετική, δηλαδή να δώσει πληροφορίες στον κλινικό γιατρό για μια ασθένεια
 2. Να βγει αρνητική, δηλαδή να βοηθήσει το γιατρό να αποκλείσει μια ασθένεια
 3. Να βγει αμφιλεγόμενη, δηλαδή να είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επανάληψη ή άλλες εξετάσεις.

Όταν για παράδειγμα κάνουμε μια εξέταση ούρων με σακουλάκι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να προκύψει μια μικρή ανάπτυξη βακτηριδίων που μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε το τεστ ή να πάρουμε ούρα με καθετήρα.

Επομένως ο κλινικός γιατρός πρέπει να είναι σίγουρος για οποιαδήποτε εξέταση ζητήσει ότι αυτή είναι απαραίτητη. Πρέπει επίσης να εχει την εμπειρία να ερμηνεύει σωστά τα αποτελέσματα της.

Ποια είναι τα προβλήματα από τις πολλές, αναιτίες εργαστηριακές εξετάσεις;

 1. Κίνδυνοι από την ιδια την εξέταση. Για παράδειγμα, η αξονικη τομογραφία εκθέτει σε μεγάλη δόση ακτινοβολίας. Ενήλικοι ασθενείς εχει βρεθεί να κάνουν αξονική ολοκλήρου του σώματος για προληπτικούς λόγους! Είναι εμφανές ότι ο παιδίατρος πρέπει να είναι εντελώς σίγουρος ότι μια αξονική είναι απαραίτητη για ένα παιδί.
 2. Προβλήματα από τη διαδικασία της εξέτασης. Κάθε τεστ που γίνεται σε ένα παιδι πιθανά συνεπάγεται:
 • Πόνο στο παιδί
 • Άγχος των γονιών
 • Διατάραξη της ρουτίνας του παιδιού
 • Απώλεια ωρών απο το σχολείο και στην εργασία του γονιού
 • Οικονομικό κόστος για την οικογένεια
 • Οικονομικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνία γενικότερα

Το νήπιο σας εμφάνισε ένα εξάνθημα. Η κλινική του εικόνα, για έναν έμπειρο κλινικό παιδίατρο είναι καθησυχαστική. Το αίτιο είναι ενας από τους χιλιάδες ιους που κυκλοφορούν. Αν ενας άλλος παιδίατρος αγχώσει τους γονείς και ζητήσει να βρεθεί το αίτιο με εξεζητημένες εξετάσεις αίματος, θα προκληθούν όλα τα παραπάνω εως οτου βρεθεί κατι άνευ σημασίας, που δε θα αλλάξει τη θεραπεία και την πρόγνωση του παιδιού.

 1. Κίνδυνος υπερδάγνωσης και υπερθεραπείας. Κάθε φορά που ενας ανασφαλής γιατρός παραγγέλνει υπερβολικό αριθμό εξετάσεων, καταλήγει και σε υπερβολικές ιατρικές παρεμβάσεις και χορήγηση φαρμάκων.

Για παράδειγμα, αν ένα δίχρονο αγοράκι με συνάχι και βήχα υποστεί–αναίτια-ακτινογραφία θώρακα, εχει πάνω από 10% πιθανότητες να βρεθεί εικόνα ήπιας, ιογενούς πνευμονίας. Το παιδί εχει μια ίωση που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά και θα περάσει από μόνη της σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, η ακτινογραφία θα οδηγήσει στη συνήθη πρακτική το παιδί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λαμβάνοντας αντιβιοτικά από τη φλέβα. Αυτό σημαίνει αναίτιο πόνο, αναίτια ταλαιπωρία, χάσιμο ωρών εργασίας, κόστος, πιθανά προβλήματα ύπνου και συμπεριφοράς για το παιδί μετά τη νοσηλεία, παρενέργειες από τα αντιβιοτικά και πιο πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο στο μέλλον (άγχος των γονιών και του γιατρού λόγω του προηγούμενου επεισοδίου). Μια αλυσίδα γεγονότων βλαβερής ιατρικοποίησης που ξεκίνησε τη στιγμή που ο ανασφαλής κλινικός παιδίατρος ζήτησε ακτινογραφία για ένα συνάχι.

Τα παιδιά χρειάζονται προστασία από το φαύλο κύκλο των τεστ, των φαρμάκων και των νοσοκομείων. Οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα μικρά τους επιλέγοντας έναν παιδίατρο με γερές κλινικές βάσεις και εμπειρία,  που βάζει το συμφέρον του παιδιού πάνω από οικονομικά συμφέροντα.

Πηγή: Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC 2012

Post Author: paidimou

Στο Παιδί μου όλες και όλοι έχετε λόγο! Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα πάντα...! Μαμαδο-ιστορίες, τοκετο-ιστορίες, θηλασμο-ιστορίες, συνταγές για μικρούς και μεγάλους, χειροτεχνίες, την δουλειά σας, βαπτίσεις, πάρτυ, θέματα ομορφιάς και υγείας και ότι άλλο θέλετε! Επικοινωνήστε μαζί μας στο paidimouesyes@gmail.com! Γίνετε αρθρογράφοι στις θέσεις των αρθρογράφων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *