Πέστο θετικά….it’s magic!!

Αυτοπροσδιοριζόμουν πάντα ως θετικό μυαλό στο σχολείο, μιας και η σχέση μου με τα φιλολογικά δεν ήταν και πολύ καλή. Μεγαλώνοντας βέβαια μπόρεσα και έδωσα μια πιο ουσιαστική ερμηνεία σ’ αυτόν τον αυτοπροσδιορισμό μιας και ανακάλυψα πως η θετική μου σκέψη δεν περιοριζόταν μόνο στην «τότε» (γιατί τώρα πια αναζητώ την χαμένη ικανότητα, που μου έδωσε πτυχίο οικονομικών 😝) ικανότητα μου να λύνω με κάποια σχετική ευχέρεια εξισώσεις, θεωρήματα και φυσικούς προβληματισμούς αλλά κυρίως στην κατ’ επιλογήν θετικής σκέψης στα μικρά καθημερινά δύσκολα που έρχονται κατα καιρούς! Συνάμα όμως το γήρας, που «ουκ έρχεται μόνο», έφερε μαζί του – πέρα από τα αχ βαχ & τα κρακ κρουκ σε κάθε διάταση του μυηκού μου συστήματος – και μια διαφορετική σχέση με τη φιλολογία!! Ναι, ναι….την φιλολογία για την οποία ανέκαθεν σιχτίριζα, που καταπιεζόμουν να μάθω παπαγαλία χρόνους, κλίσεις, συντακτικό, γραμματικές και ερμηνείες…τώρα πια την εκτιμώ και την βλέπω με άλλο μάτι!
Ως μαμά, συζυγος, κόρη, εργαζόμενη και χίλιους άλλους δυο ρόλους που καλούμαι να παίξω στην έρημη αυτή ζωή συναντώ παντού μια φιλολογία διαφορετική… παιχνιδιάρικη και πολλα υποσχόμενη! Ανακαλύπτω συνεχώς πως όλες οι σχέσεις γύρω μας είναι στην ουσία απλά ένα παιχνίδι λέξεων και σημασία έχει πόσο καλός είσαι στο να επιλέγεις τις σωστές λέξεις, με τη σωστή σειρά για να επικοινωνήσεις αυτό που πραγματικά έχεις στο νου, με τέτοιο τρόπο ώστε να διεγείρεις τους σωστούς νευρώνες του άλλου, κάνοντας να πάλονται οι χορδές της δικής του θετικής σκέψης. Βλέπω, λοιπόν, πόσο εύστοχη είναι η παρατήρηση ενος σύγχρονου & αγαπημένου «σοφού» που παροτρύνει: Μην πεις, στο σύζυγο, στο παιδί, στον αδελφό, στον φίλο σου, το κατηγορηματικό «Γιατί το έκανες;», πες καλύτερα «πως το έκανες;»! Φράση που ξεχειλίζει αποδοχή και διάθεση κατανόησης, γιατί σκοπός ειναι να επικοινωνήσουμε επί της ουσίας, χωρίς να απομακρυνόμαστε ενα ακόμα βήμα.
Και κάπως έτσι θαρρώ, παντρεύονται η θετική με την θεωρητική σκέψη και έρχεται επιτέλους η ανακοχή σ’ αυτόν τον διαχρονικό αγώνα υπεροχής μεταξύ των δύο κατευθύνσεων, βλέποντας πως μια θετική διατύπωση δίνει άλλο νόημα στην φιλολογία, κάνοντας τη πιο μαγική!!

 

Δεν μπορείς να είσαι θετικός αν δν έχεις ταλέντο και στην θεωρητική…αν δεν μπορείς να βάλεις την τελεία, το κόμμα, το ερωτηματικό και το θαυμαστικό στο κατάλληλο σημείο της πρότασης! Και μιας και αναφέρθηκα στα σημεία στήξης έχω να πω, πως ποτέ δεν φαντάστηκα πως η μόνιμη και επαναλαμβανόμενη, παρατήρηση του αγαπημένου μας φιλόλογου κύριου Σωτήρη, σε κάθε μου έκθεση: «Βάζε τελείες! Κάνε μικρότερες προτάσεις», θα μπορούσε πίσω απο το κόκκινο μελάνι του, να κρύβει τέτοια δύναμη… δυναμη που τώρα 15 χρόνια μετά με παροτρύνει να μάθω να βάζω ΤΕΛΕΙΑ τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο…να μην αφήνω την χαοτική μου σκέψη να με αποπροσανατολίζει από το στόχο, να μην αφήνω να χαθεί η ουσία της μαμαδίστικης καθοδήγησης μου σε μακρόσυρτες φιλολογικες αγορεύσεις, να μάθω να οριοθετώ τον θυμό και την αγανάκτηση μου σε περιεκτικές τοποθετήσεις και όχι σε μακρόσυρτα εύφλεκτα ξεσπάσματα. Να μάθω να βάζω τελεία και να ξαναξεκινω από την αρχή!
Μια αρχή που θα ρίχνει φως στο τούνελ & όχι λάδι στην φωτιά! ❤

Π.Ε.

*Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του Paidimou.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Post Author: Πηνελόπη Ευτυχίου

Σύζυγος και μαμά , απολαμβάνω το κάθε λεπτό με την οικογένεια μας, αφήνοντας και το πιο μικρά θροΐσματα να μιλήσουν στην ψυχή μου και να την εμπνεύσουν! Αγαπώ τα παιδιά και τα όσα μας μας διδάσκουν οι μικρές αθώες και αυθόρμητες ψυχές τους! Αγαπώ επίσης τα ταξίδια...κλείνω συχνά τα μάτια και ονειρευομαι, κάνοντας σχέδια για το μέλλον! Σπούδασα οικονομικά αλλά με κέρδισε το crafting! Στον ελεύθερο μου χρόνο δημιουργώ με αγαπημενα μου υλικά όπως το ξύλο και το ύφασμα και "συμπιέζω" πίσω από τις λέξεις συναισθήματα και σκέψεις θνητών γράφοντας κείμενα από καρδιάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *