Για τις μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όσες/όσους ζουν τέτοιες καταστάσεις και τροφή για σκέψη.

Υπάρχουν μαμάδες που σηκώνουν μόνες τους το βαρύ φορτίο της ανατροφής του/των παιδιών τους, όμως δυστυχώς υπάρχουν και μαμάδες, που παρόλο που έχουν συντρόφους στο σπίτι τους, και πάλι είναι μόνες σε αυτό το δύσκολο κομμάτι!

Ένα παιδί δεν γίνεται μόνο με ένα άτομο, μόνο με την μητέρα, ένα παιδί για να έρθει στον κόσμο θέλει δύο!

Ναι, δεν μπορείς να το κυοφορήσεις όπως εμείς, ναι δεν μπορείς να γεννήσεις όπως εμείς, ναι δεν μπορείς να θηλάσεις όπως εμείς, γιατι έτσι είναι η φύση, μπορείς όμως να κάνεις εξίσου σημαντικά πράγματα, μπορείς να το αφουγγραστείς στα τόσα άγχη που περνάει, μπορείς να το αγκαλιάσεις, μπορείς να ανταποκριθείς σε όλες τις άλλες ανάγκες του, μπορείς να το κοιμήσεις γλυκά, μπορείς να το αλλάξεις, μπορείς να παίξεις μαζί του, μπορείς να το κάνεις μπάνιο, μπορείς να το πας μια βόλτα… Κι όμως, δεν κάνεις τίποτα από αυτά! Και γιατί? Γιατί δεν είναι δουλειά σου όπως θέλεις να νομίζεις, δουλειά σου λες, είναι να δουλεύεις και να φέρνεις χρήματα στο σπίτι! Πόσο θλιβερό, πόσο λυπηρό να χάνεις αυτό το δέσιμο με τα παιδιά σου! Νομίζεις θα δεθείς μαζί τους όταν μεγαλώσουν, στην εφηβεία, ΝΟΜΙΖΕΙΣ!

Μας βλέπεις να είμαστε λεχώνες και εξουθενωμένες, μα στο όνομα της τόσο σημαντικής δουλειάς σου που σε κουράζει πολύ, κοιμάσαι όλη νύχτα ανενόχλητος, θα μπορούσες έστω για τα μάτια του κόσμου να ξενυχτήσεις για μια ώρα, για να μπορέσει να κοιμηθεί για λίγο κι αυτή η εξουθενωμένη μάνα, μόνο για μια ώρα! Και θυμήσου, η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο είναι η ανατροφή ενός παιδιού! Αλλά μάλλον το ξέρεις ήδη και γι αυτό την αποφεύγεις τόσο!

Από την άλλη, έχεις το θράσος να φωνάζεις και να βρίζεις, επειδή το σπίτι δεν είναι συμμαζεμένο και σκουπισμένο και τα πιάτα είναι άπλυτα. Αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν ΛΕΣ, επειδή προσπαθούμε να τα μεγαλώνουμε με ενσυναίσθηση και δεν γκαριζουμε-βριζουμε όπως εσύ στο κάθε βήμα που κάνουν!

Έχουμε βρει τον θηλασμό ΛΕΣ, ως μέσον για να κ*λοβαράμε όλη μέρα και είμαστε όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι! Ευτυχώς που έχουμε κι αυτό, για να ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό μας! Μακάρι να ήξερες πόσα μαθαίνουμε για την ανατροφή ενός παιδιού από αυτό το κινητό, ή μάλλον τα ξέρεις, αλλά τα χλευάζεις και τα αγνοείς αντί να μπεις στον κόπο να διαβάσεις, δεν έχει νόημα για σένα!

Κάνουμε τα παιδιά μαμόθρευτα ΛΕΣ, επειδή ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ανάγκες τους! Έχεις την εντύπωση ότι ανεξάρτητα γίνονται μόνο τα μωρά που τα αφήνουν στην κούνια τους και δεν τα παίρνουν αγκαλιά ακόμη κιαν κλαίνε, αν δεν περάσουν οι τρεις ώρες που πρέπει για να πιουν την φόρμουλα! Κούνια που σε κούναγε και σε ταρακούναγε θα πω εγώ!

Αφού σε ενοχλεί τόσο πολύ που κρατάει το κινητό όλη μέρα όπως ΛΕΣ, βγάλτην μια βόλτα, πολλές βόλτες, να ξελαμπικάρει λίγο το μυαλό της, και κράτησε το παιδί για λίγο, για να μπορέσει να πιει λίγες γουλιές καφέ! Αλλά ούτε αυτό κάνεις!

Έχεις το θράσος να ζητάς να κόψει τον θηλασμό, που γι αυτόν προσπάθησε τόσο, έχεις το θράσος να ζητάς να φωνάζει στα παιδιά της, πράγμα που τόσο παλεύει μέσα της να μην κάνει, για να είσαι ευχαριστημένος εσύ, για να γίνονται όλα όπως τα θέλεις εσύ!

Προσβάλεις και πληγώνεις μια μαμά που προσπαθεί πολύ να μεγαλώσει όσο καλύτερα μπορεί τα παιδιά σας. Σου μιλάει αλλά δεν ακούς… Έχεις τις δικές σου πεποίθησεις.

Δυστυχώς αυτή η λανθασμένη πεποίθηση ξεκινάει από το σπίτι μας, οι γονείς περνούν στο μυαλό των παιδιών τους ότι το παιδί είναι “δουλειά” της μαμάς! Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα γι αυτό, πρόσφατα διάβασα σε post στην ομάδα μας, μια μαμά έγραφε ότι δεν θα ήθελε η κόρη της να γίνει μητέρα στα 17 της και από κάτω κάποιες μαμάδες συμφωνούσαν λέγοντας η κάθε μία την γνώμη της. Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω… Γιατί μόνο η κόρη?? Αν ο γιος σου γινόταν πατέρας στα 17 του?? Θα είχε λιγότερες ευθύνες από την κόρη??
Απαρχαιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα που είναι ριζωμένα στο μυαλό μας!
Ελπίζω να καταφέρω να μεγαλώσω την κόρη μου και τους γιους μου χωρίς αυτές τις λανθασμένες στενόμυαλες αντιλήψεις!

Post Author: Andromachi Voulgari

Creator of the Παιδί μου, mommy of four, professional makeup artist, youtuber, founder, dreamer, wife, lover of life...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *